Τετάρτη, Μαρτίου 28, 2007

Έρευνα για την Ελληνική Blogόσφαιρα


Καλησπέρα σε όλους του Έλληνες, αυτή τη φορά, αναγνώστες. Mια έρευνα διεξάγεται σχετικά με την ελληνόφωνη blogόσφαιρα από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Νομίζω ότι αξίζει να ξοδέψουμε λίγο από τον χρόνο μας ο καθένας για να απαντήσουμε στα ερωτήματα της έρευνας (δεν παίρνει ειλικρινά πολύ χρόνο). Όσοι αγαπάμε το blogging καλό είναι συμμετέχουμε σε αυτή την έρευνα. Παραθέτω το σχετικό link παρακάτω.

http://blog-ereuna.blogspot.com/

Παραθέτω και το παρακάτω άρθρο από την εφημερίδα το "Έθνος" για περαιτέρω κατανόηση της έρευνας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτές τις ημέρες διαδικτυακή έρευνα για τους Έλληνες blogger, στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δυνητικές Κοινότητες : Ψυχο-Κοινωνιολογικές Προσεγγίσεις και Τεχνικές Εφαρμογές» του Παντείου Πανεπιστημίου.

Όπως μας ενημέρωσαν αναγνώστες του Ethnos.gr που διατηρούν ή απλώς διαβάζουν ελληνικά ιστολόγια (blog αν προτιμάτε), η έρευνα καλεί τους «ιδιοκτήτες» σχετικών τόπων να συμμετάσχουν στη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, προκειμένου να σχηματιστεί μία πληρέστερη εικόνα για την ελληνική blog-όσφαιρα.

Μπορείτε να δείτε τη σχετική σελίδα και να συμμετέχετε στην έρευνα κάνοντας κλικ εδώ.

Στο σχετικό e-mail του ο συντάκτης κ. Ζαφείρης Καραμπάσης ενημερώνει ότι το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δυνητικές Κοινότητες : Ψυχο-Κοινωνιολογικές Προσεγγίσεις και Τεχνικές Εφαρμογές» του Παντείου από τη Δευτέρα 26/3 και για περίπου 1,5 μήνα διεξάγει την πρώτη στην Ελλάδα μεγάλη on-line έρευνα -με τη μορφή ερωτηματολογίου- που αφορά στο προφίλ, τα κίνητρα και τις πρακτικές των ελληνόφωνων bloggers/ιστολόγων.

Όπως σχολιάζεται στο τέλος, «Νομίζουμε ότι πέρα από το προφανές ερευνητικό ενδιαφέρον, τα αποτελέσματα μιας τέτοιας έρευνας παρουσιάζουν ενδιαφέρον τόσο για τους ίδιους τους bloggers όσο και γενικότερο, αφού τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν δημόσια προσβάσιμα από όλους. Παράλληλα όμως θεωρούμε ότι η ακαδημαϊκή και πανεπιστημιακή αρχή με όλες τις θεσμικές και δεοντολογικές εγγυήσεις που φέρει, ως κατεξοχήν ανεξάρτητη και πέρα και πάνω από εμπορικές διαδικασίες, όχι μόνο αποτελεί έναν κατάλληλο φορέα να αναλάβει και να πραγματώσει ένα τέτοιο έργο -λόγω της πολλές φορές απαραίτητης για τέτοιες έρευνες ουδέτερης υπόστασής του- αλλά πολύ περισσότερο ότι η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί και ένα κάλεσμα στήριξης, καλής θέλησης και βοηθείας, μια συσπειρωτική πρωτοβουλία που απευθύνεται σε όσους συμμετέχουν ή ενδιαφέρονται για το ελληνικό internet».

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

πολύ ενδιαφέρουσα εργασία. Θα συμμετάσχω!