Τρίτη, Μαρτίου 20, 2007

Οι δύο όψεις του Ιανού !!


Οι ΗΠΑ σπάνε την ομοφωνία των ισχυρότερων χωρών για την κλιματική αλλαγή

Σε συνάντηση των 13 κυριότερων βιομηχανικών και αναδυόμενων οικονομιών στη Γερμανία, οι ΗΠΑ έσπασαν την ομοφωνία για το πώς η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.

Στη διήμερη συνάντηση των υπουργών Περιβάλλοντος, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο στο Πότσνταμ, οι ΗΠΑ δήλωσαν την αντίθεσή τους στη δημιουργία μιας παγκόσμια αγοράς για το διοξείδιο του άνθρακα, το κυριότερο από τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Τάχθηκαν επίσης κατά της παροχής οικονομικών κινήτρων στις αναπτυσσόμενες χώρες για την εθελοντική προστασία των φυσικών τους πόρων, όπως τα τροπικά δάση.

«Πιστεύουμε ότι αυτό ήταν ατυχές» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος Σίγκμαρ Γκάμπριελ, προσθέτοντας μάλιστα ότι η αμερικανική αντίθεση «δεν προκαλεί έκπληξη».

Στις συνομιλίες έλαβαν μέρος εκπρόσωποι της G8 (Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ρωσία, ΗΠΑ), της Βραζιλίας, της Κίνας, της Ινδίας, του Μεξικού και της Νοτίου Αφρικής.

Ο Γκάμπριελ χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία» τη συνάντηση, καθώ όλοι συμφωνούν ότι η κλιματική αλλαγή πρέπει να αντιμετωπιστεί. Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης ότι τα μέτρα κατά της παγκόσμιας θέρμανσης δεν θα πρέπει να φρενάρουν την προσπάθεια των φτωχότερων χωρών για οικονομική ανάπτυξη.

Ωστόσο ο Αμερικανός εκπρόσωπος, ο διοικητής της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας Στίβεν Τζόνσον δήλωσε αντίθετος στη δημιουργία διεθνούς αγοράς ρύπων.

Το μοντέλο της αγοράς άνθρακα, που εφαρμόζεται από τις χώρες που έχουν αποδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο, προβλέπει ότι όσοι ρυπαίνουν περισσότερο από όσο τους αναλογεί πρέπει να πληρώνουν, ενώ όσοι δεν καταναλώνουν ολόκληρο το μερίδιό τους στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα μπορούν να πωλούν το υπόλοιπο.

Περίληψη των αποφάσεων που ελήφθησαν στη συνάντηση του Πότσνταμ θα κατατεθούν στη σύνοδο της G8 τον Ιούνιο, η οποία αναμένεται να παίξει κρίσιμο ρόλο στις συνομιλίες για τη συμφωνία που θα διαδεχθεί το Κιότο το 2012. Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία αυτή θα πραγματοποιηθούν το Δεκέμβριο στο Μπαλί.


Πηγή: www.in.gr

Υ.Γ. Θυμίζω απλά ότι μιλάμε για τη χώρα του αμέσως προηγούμενου post!!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια: