Παρασκευή, Φεβρουαρίου 02, 2007

Μη αναστρέψιμη η άνοδος της θερμοκρασίας





kathimerini.gr | Μη αναστρέψιμη η άνοδος της θερμοκρασίας

Μη αναστρέψιμη η άνοδος της θερμοκρασίας

Η ΕΚΘΕΣΗ των επιστημόνων που συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι και που αφορά τις κλιματικές αλλαγές, αναφέρει στα κύρια πορίσματα της ότι το επίπεδο της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο θα ανέβει μέχρι και 59 εκατοστά μέχρι το 2100. Επιπλέον, οι επιστήμονες δεν αποκλείουν μεγαλύτερες ανόδους εάν συνεχιστεί το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική.

Η άνοδος του επιπέδου της θάλασσας κατά 59 εκατοστά που αναφέρεται στην έκθεση είναι μικρότερη από την αντίστοιχη άνοδο των 88 εκατοστών που προέβλεπε αντίστοιχη έκθεση του 2001. Οι επιστήμονες εξηγούν αυτή την αλλαγή στην πρόβλεψη λόγω της καλύτερης κατανόησης και μελέτης των κλιματικών αλλαγών κατά την τελευταία πενταετία.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το νούμερο αυτό να αλλάξει εξαιτίας της έλλειψης κατανόησης σε ότι αφορά τους παγετώνες στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική.

Η Σάρον Χέιζ, επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας χαρακτήρισε την έκθεση «σημαντική και χρήσιμη» για τα πολιτικούς και τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Η κ. Χέιζ θεωρεί σημαντικό ότι το κείμενο χρησιμοποιεί τελικά αυστηρή γλώσσα καθώς και την επισήμανση ότι η άνοδος της θερμοκρασίας οφείλεται τελικά στον ανθρώπινο παράγοντα.

Η κ.Χέιζ δεν αναφέρθηκε ωστόσο στο πώς η έκθεση αυτή θα μπορούσε να επιφέρει αλλαγές στην πολιτική Μπους για τις ρυπογόνες εκπομπές αερίων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η σκληρή γλώσσα του κειμένου είναι αποτέλεσμα της προτροπής ενός Αμερικανού επιστήμονα και ότι το κείμενο διαφέρει σημαντικά από το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο οι ΗΠΑ δεν επικύρωσαν ποτέ. Ωστόσο, η κίνηση του Αμερικανού επιστήμονα δε συνεπάγεται σε καμία περίπτωση αλλαγή της πολιτικής του Λευκού Οίκου σε αυτό το σημαντικό θέμα.

Η έκθεση της Διακυβερνητικής Διάσκεψη για τις Κλιματικές Αλλαγές είναι ένα επιστημονικό κείμενο που περιγράφει την άποψη των επιστημόνων για τα τεκταινόμενα στο περιβάλλον καθώς και προβλέψεις για το άμεσο μέλλον. Η έκθεση αναφέρει ότι η διαδικασία ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη έχει ήδη ξεκινήσει, κατά πάσα πιθανότητα είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης επέμβασης στο περιβάλλον και δεν θα είναι δυνατό να περιοριστεί για τους επόμενους αιώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: