Τις τελευταίες εβδομάδες όλοι έχουμε παρατηρήσει μια στροφή του τηλεοπτικού και εκδοτικού ενδιαφέροντος στα θέματα του περιβάλλοντος και της ενέργειας. Κάτι που στο εξωτερικό συμβαίνει εδώ και χρόνια, στην Ελλάδα -πιστοί στις παραδόσεις- προτιμούμε να "μπαίνουμε" τελευταίοι στο παιχνίδι. Οι περισσότερες κυριακάτικες εφημερίδες, λοιπόν, αφιερώνουν εκτενή άρθρα για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, ενέχει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε μια κλιματο-υστερία που μόνο καλό δεν μπορεί να προσφέρει (όπως έχει γίνει για την πλειοψηφία θεμάτων τέτοιου χαρακτήρα). Η φιλική περιβαλλοντική συμπεριφορά δεν είναι θέμα που μπορεί να αλλάξει σε μια μέρα. Όπως η παιδεία και η κουλτούρα, χρειάζεται χρόνο για να εμπεδωθεί και να γίνει κομμάτι της καθημερινότητας (βέβαια ουσίας είναι αν διαθέτουμε τον απαραίτητο χρόνο...). Με αυτή τη λογική πρέπει να διαβάζουμε και να προβληματιζόμαστε πάνω στα θέματα του περιβάλλοντος. Περιττό, βέβαια, να τονίσω ότι προφανώς δεν είναι όλα τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου απόρροια του φαινομένου του θερμοκηπίου!!! Παραθέτω, λοιπόν, μερικά από τα άρθρα αυτής της Κυριακής που μου έκαναν εντύπωση, ξεχωρίζοντας, όμως, αυτά της Ελευθεροτυπίας και του Έθνους.
Η "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" αφιερώνει ένα εκτενές άρθρο στην έκθεση της IPCC (περίληψη της έκθεσης μπορεί να βρεθεί σε σχετικό πρηγούμενο link). Πολύ ενδιαφέρον όμως και το άρθρο, όσον αφορά την στροφή προς την πυρηνική ενέργεια.
Το "in.gr" αναφέρεται στην αντιμετώπιση που είχε η έκθεση από την πλευρά των χωρών που ευθύνονται κυρίως για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Η "Κυριακάτικη Καθημερινή", πέρα από διάφορα άλλα άρθρα σχετικά με το περιβάλλον, αναφέρεται στη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα ως προς την ενεργειακή της κατανάλωση.
Το "Έθνος της Κυριακής" έχει ένα ιδιάιτερα ενδιαφέρον και "πικάντικο" θέμα σχετικά με την έκθεση της IPCC.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου