Δευτέρα, Οκτωβρίου 30, 2006

Επτά χώρες-μέλη της ΕΕ δεν θα πετύχουν τους στόχους του Κιότο

Επτά χώρες-μέλη της ΕΕ -Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία- θα υπερβούν τα όρια που θέτει το Πρωτόκολλο του Κιότο για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι προβολές στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Υπηρεσίας, που δημοσιεύεται από την Επιτροπή, δείχνουν ότι οι «15» της ΕΕ θα μπορέσουν να πετύχουν τον κοινό στόχο μόνο αν εφαρμόσουν στο ακέραιο τα σχέδια για μείωση των εκπομπών.

«Οι προβολές αυτές δείχνουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό ή λάθη» δήλωσε ο επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας.

Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο, οι «15» της ΕΕ πρέπει έως το 2012 να έχουν μειώσει τις συνολικές εκπομπές τους κατά 8%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Όπως αναφέρει από τις Βρυξέλλες το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με τις υπάρχουσες πολιτικές και μέτρα, οι «15» θα μειώσουν τις εκπομπές κατά μόλις 0,6%. Απαιτούνται επομένως δέσμες νέων μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της αγοραπωλησίας πιστώσεων εκπομπής, μέσω της αγοράς ρύπων που δημιουργήθηκε με βάση το Κιότο.

«Όσοι δεν βρίσκονται στη σωστή πορεία πρέπει επειγόντως να εντείνουν τις προσπάθειες ώστε να πετύχουν τους στόχους, λαμβάνοντας αν είναι απαραίτητο περαιτέρω μέτρα σε εθνικό επίπεδο» δήλωσε ο Σταύρος Δήμας.

πηγή www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: