Κυριακή, Ιανουαρίου 28, 2007

Climate Risk Management

Ο ζεστός χειμώνας είναι αναμφίβολα το θέμα των τελευταίων εβδομάδων και όχι αδικαιολόγητα. Αν και είμαι αρκετά σκεπτικός αν ένα τέτοιο φαινόμενο συνδέεται άμεσα με το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Είχα, ωστόσο, την ευκαιρία να διαβάσω πολλά άρθρα περί κλιματικής αλλαγής στον γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο. Στο Κυριακάτικο φύλλο της Καθημερινής υπάρχει εκτενές άρθρο σχετικά με το τι θα μας κοστίσει μέχρι το 2050 η προστασία του περιβάλλοντος. Νομίζω ότι να νούμερα μιλάνε καλύτερα από μόνα τους: "Θα πληρώνουμε ετησίως το 5% του παγκόσμιου ακαθάριστου προϊόντος αντί για 0,1%, που απαιτεί η προστασία του περιβάλλοντος". Αυτό το 5% μεταφράζεται σε 5,5 τρις ευρώ (Stern Report).

Αυτά είναι όμως λίγο πολύ γνωστά. Αυτό που μου έκανε εντύπωση στο συγκεκριμένο άρθρο είναι η αναφορά σε μια εταιρία που διαχειρίζεται την ύπαρξη κλιματικών κινδύνων. Ο ένας εκ των 3 ιδρυτών της εταιρίας είναι βεβαίως έλληνας (και σιγά μην δεν ήταν...) και η εταιρία ονομάζεται "Climpact". Ποια είναι, όμως, η έννοια του "climate risk management approach"; Η ίδια η εταιρία το αποσαφηνίζει στο site της.

A climate risk management approach

- To reduce the impact of climate fluctuations one has to identify, quantify and manage the vulnerability of a project or an institution to climate fluctuations.

- Corporations, SME’s, institutions, and all economic actors are exposed.

- From the transport sector to tourism, from retail business to insurance companies, from construction to agriculture, every sector has a more or less prononced exposure.

- Reducing climate risk exposure consists of better managing the supply chain according to upcoming climate fluctuations, and to take adventage of opportunities.

- The formulation of a "Business-Climate" relationship specific to each activity is the goal of the innovative analysis tool developed by Climpact.

Στην ουσία μιλάμε για τη δημιουργία μιας νέας αγοράς από το μηδέν. Αγορά η οποία δεν θα είχε λόγο ύπαρξης χωρίς την ανάμιξη του ανθρώπου και την επιρροή που έχει η παραγωγική του δραστηριότητα στο περιβάλλον. Αν μη τι άλλο, τόσο από οικονομικής, όσο και περιβαλλοντικής σημασίας, εταιρίες σαν την Climpact υποδεικνύουν μια γενική τάση της σύγχρονης επιχειρηματικής και περιβαλλοντικής πραγματικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: