Πέμπτη, Οκτωβρίου 27, 2005

Ο σκοπός της ιστοσελίδας μας

Αγαπητοί φίλοι,

Έχω ξεκινήσει αυτήν την ιστοσελίδα κυρίως για την αλληλοενημέρωση φοιτητών και συναδέλφων στην Ελλάδα που ενδιαφέρονται για θέματα «οικονομίας και περιβάλλοντος». Επειδή όλοι αντιμετωπίζουμε την πίεση του χρόνου, και επειδή δεν έχουμε απαραιτήτως όλοι το ταλέντο της γρήγορης και έξυπνης πέννας (δείτε τι έπαθε ο συνάδερφος Drezner που ασχολήθηκε συστηματικά με την σφαίρα των μπλογκς), παροτρύνω όλους όσους συμμετέχουν να μην νιώθουν ότι πρέπει να γράψουν κάτι. Πιστεύω πως είναι εξαιρετικά χρήσιμο απλώς να αναφέρουν όταν έχουν χρόνο κάποιο άρθρο που τους άρεσε ή κάποια ιστοσελίδα που αξίζει να δούμε. Με αυτόν το τρόπο θα αρχίζουμε τουλάχιστον εμείς να συμμετέχουμε στην συνάθροιση ή σύνθεση αξιόλογων ή αξιοπρόσεκτων πληροφοριών (news aggregators). Με αυτήν την έννοια και τίποτα να μην γράφουμε εμείς οι ίδιοι θα προσφέρουμε στους εαυτούς μας αλλά και σε άλλους χρήσιμες πληροφορίες και σκέψεις που κυκλοφορούν. Αν στην πορεία η ιστοσελίδα μας αποκτήσει κάποια δυναμική πιο ενεργής συμμετοχής με στοιχεία συζήτησης ή έκφρασης απόψεων, τόσο το καλύτερο.

Ξεκινάω όμως τώρα με την ‘αρχή’ ότι συχνά η καλύτερη σκέψη (ή η καλύτερη έκφραση κάποιας σκέψης) είναι κάποιου άλλου. Θεωρώ πως το να μοιράζουμε τις σκέψεις άλλων είναι πολλές φορές πιο χρήσιμο από το να εκφράζουμε τις δικές μας. Είναι επίσης σημαντικό να μην αισθάνεται κανείς ότι οι απόψεις που βρίσκουν έκφραση ή προβολή στην ιστοσελίδα είναι και δικές μας ή μας εκφράζουν ή είναι αποδεκτές. Μπορούμε να παρουσιάσουμε κάποιο άρθρο το οποίο θεωρούμε χρήσιμο να γνωρίζουν οι αναγνώστες άσχετα αν συμφωνούμε με αυτό. Πολύ συχνά ο καλύτερος τρόπος να βελτιώσουμε την δική μας σκέψη είναι όταν αντιμετωπίζουμε εύγλωττο αντίθετο προβληματισμό. Για αυτό το λόγο θα παροτρύνω τους συμμετέχοντες να χρησιμοποιούν την μέγιστη ελευθερία παρουσιάζοντας ή αναφέροντας όποιες απόψεις ζωντανεύουν έναν καλό διάλογο. Τέλος, μία από τις ομορφιές των μπλογκ είναι ότι ο λόγος είναι άμεσος, απλώς, χωρίς καμία τυπικότητα.
Εγώ ήδη έχω αρχίσει να ανεβάζω (post) συνδέσεις και άρθρα που θεωρώ πως έχουν κάποιο ενδιαφέρον (καμιά φορά παρουσιάζω κάποιο άρθρο χωρίς να το έχω διαβάσει αλλά μόνο και μόνο επειδή ο τίτλος μου τράβηξε την προσοχή ή το είδα σε άλλο ιστοχώρο που εμπιστεύομαι). Τα περισσότερα είναι αγγλικά αλλά αυτό οφείλεται περισσότερο στην ευκολία να βρίσκω ενδιαφέρονται άρθρα στο διαδίκτυο στα αγγλικά παρά σε επιλογή μου να αποφεύγω ελληνικά άρθρα. Αντιθέτως, η ελπίδα μου είναι πως όλο και περισσότερα άρθρα και διασυνδέσεις θα είναι Ελληνικά.

Έχω καλέσει κάποιους συναδέρφους και φίλους να συμμετέχουν στην ιστοσελίδα αυτή. Ελπίζω να τους γνωρίσετε σύντομα. Όλοι μας θα έχουμε το δυνατότητα να διαμορφώνουμε το χώρο. Το κριτήριο συμμετοχής θα είναι απλά ο σεβασμός στις αρχές που ανέφερα και ευκολία διαχείρισης (να μην γίνουμε τόσοι πολλοί που να αδυνατούμε να διαχειριστούμε το χώρο).

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα πείραμα αξιοποίησης κάποιων νέων δυνατοτήτων που μας παρέχουν τα εργαλεία του κόσμου του δικτύου. Φαντάζομαι πως θα εξελίσσεται συνέχεια καθώς αλλάζουν τα εργαλεία και εξελισσόμαστε και εμείς.

2 σχόλια:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ είπε...

Είναι μια εξαιρετική προσπάθεια! Μου αρέσει ιδιαίτερα γιατί θα εμπλέκει και τους φοιτητές. Αν μπορέσουμε στο ελληνικό πανεπιστήμιο να πείσουμε τους φοιτητές μας ότι η γνώση δεν βρίσκεται μόνο στο ένα σύγγραμμα που παίρνουν δωρεάν αλλά σε τόσες διαφορετικές πηγές και με τόσο ενδιαφέρον, νομίζω ότι όχι μόνο θα κάνουμε ένα διαφορετικό πανεπιστήμιο, αλλά θα αλλάξουμε και μια κατεστημένη νοοτροπία.
Θα παρακολουθώ με ιδαίτερο ενδιαφέρον το εγχείρημα. Καλή επιτυχία!

Unknown είπε...

Συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας! Θα πρότεινα μέσω του μπλογκ να κοινοποιούνται προκηρύξεις διδακτορικών προγραμμάτων και υποτροφιών στο ευρύτατο και επίκαιρο θέμα 'Οικονομία και Περιβάλλον'. Υπάρχει πραγματικά έλλειψη ενημέρωσης των νέων wannabe επιστημόνων της Οικονομικής του Περιβάλλοντος.
Ευχαριστώ.