Κυριακή, Αυγούστου 27, 2006

U.S. Leads World in Climate Refugees

Hurricane Katrina, which made landfall in late August 2005, forced a million people from New Orleans and the small towns on the Mississippi and Louisiana coasts to move inland either in state or to neighboring states, such as Texas and Arkansas. Although nearly all planned to return, almost a year later 375,000 - or a full third of those million evacuees - have yet to return. Unlike in previous cases, when residents typically left areas threatened by hurricanes and returned when authorities declared it was safe to do so, many of these evacuees are finding new homes. In this respect, the U.S. hurricane season of 2005 was different. Record-high temperatures in the Gulf of Mexico surface waters helped make Hurricane Katrina the most financially destructive hurricane ever to make landfall anywhere [see whole article...]

Δευτέρα, Αυγούστου 07, 2006


Το ΒΗΜΑ onLine - BHMA SCIENCE

Ενα δέντρο μεγαλώνει στις μεγαλουπόλεις όπως το Σάο Πάολο της Βραζιλίας. H ιδέα των οικολογικών πόλεων είναι η τελευταία ελπίδα του πλανήτη μας

Πριν από 100 χρόνια η μεγαλύτερη πόλη στoν κόσμο ήταν το Λονδίνο, με πληθυσμό 6,5 εκατομμύρια. Σήμερα το Τόκιο το υπερβαίνει σε μεγάλο βαθμό. Εχοντας μόλις το ένα τέταρτο του πληθυσμού του Λονδίνου πριν από έναν αιώνα, η ιαπωνική πρωτεύουσα έχει φθάσει σήμερα τα 34 εκατομμύρια κατοίκους, καταλαμβάνοντας την κορυφή του πίνακα με τις μεγαλύτερες πόλεις του πλανήτη. H εντυπωσιακή ανάπτυξη του Τόκιο οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, σε έναν και μοναδικό παράγοντα: τη μετακίνηση από την ύπαιθρο προς την πόλη. Δεν είναι η μοναδική πόλη που έχει ξεπεράσει σε πληθυσμό το Λονδίνο, το οποίο με 7,5 εκατομμύρια δεν περιλαμβάνεται καν στην πρώτη εικοσάδα. Αυτή τη στιγμή, σε δεκάδες πόλεις στον πλανήτη συντελείται μια μετακίνηση από τις αγροτικές προς τις αστικές περιοχές, οδηγώντας μας σε μια καθοριστική στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας. Το 1900 οι περισσότεροι άνθρωποι ζούσαν στην ύπαιθρο και μόλις λίγο παραπάνω από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ζούσε στις πόλεις. Από τον επόμενο χρόνο, όπως προβλέπει η Διεύθυνση Πληθυσμού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για πρώτη φορά στην Ιστορία περισσότεροι άνθρωποι θα ζουν σε πόλεις από ό,τι στην ύπαιθρο και η μεγαλύτερη ανάπτυξη θα σημειωθεί στις «μεγαπόλεις», με πληθυσμό άνω των 10 εκατομμυρίων.


σελίδες 2-5

Κυριακή, Αυγούστου 06, 2006


Μανινα Ντανου

«Το ξέρατε ότι τα αμερικανικά κτίρια είναι υπεύθυνα για το 1/3 της καταναλούμενης ενέργειας ολόκληρης της χώρας;». Με αυτό το συγκλονιστικό στοιχείο καλωσορίζει τους επισκέπτες της η ιστοσελίδα μιας πρωτοποριακής έκθεσης που πραγματοποιείται ήδη από τον Μάιο και θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο του 2007, στο Εθνικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής στην Ουάσιγκτον.

Τρόπος ζωής

Η έκθεση «Το πράσινο σπίτι: Νέες οδηγίες για βιώσιμη αρχιτεκτονική και εσωτερικό σχεδιασμό» βάζει τον «πράσινο» τρόπο ζωής στο επίκεντρο, προσφέροντας έμπνευση σε όσους τολμούν να ονειρεύονται το κάτι παραπάνω, αλλά και πληθώρα άλλων πιο απλών λύσεων για όλους εμάς που θέλουμε να κατανικήσουμε τις καταστροφικές για το περιβάλλον συνήθειές μας. Σκοπός της έκθεσης είναι να δείξει στους επισκέπτες πώς με έξυπνες επιλογές –ακόμη και απλές καθημερινές– μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλιτώσουμε χρήματα και να υποστηρίξουμε πιο πράσινους και υγιεινούς τρόπους ζωής μέσα στα σπίτια μας. Με παρουσιάσεις και διαλέξεις, με επισκέψεις σε πρότζεκτ ανακαινίσεων ή κατασκευής σπιτιών τέτοιου τύπου, με οικογενειακά προγράμματα, αλλά και ένα κατατοπιστικό site (www.nbm.org/Exhibits/greenHouse2/greenHouse.htm), η έκθεση προσφέρει κάτι για όλους.

Γι’ αυτούς που ονειρεύονται το κάτι παραπάνω, υπάρχει το πλήρως περιβαλλοντικά φιλικό σπίτι, που ανοίγει την έκθεση και δείχνει ότι όλα είναι δυνατά. Σχεδιασμένο από την Καλιφορνέζα αρχιτέκτονα Μισέλ Κάουφμαν, διαθέτει συρόμενα πανέλα για να ρυθμίζεται το φως του ήλιου και ο αέρας, πατώματα από μπαμπού, ανακυκλωμένα μη τοξικά υλικά και συστήματα εξοικονόμησης νερού και ενέργειας. Η έκθεση παρουσιάζει άλλα 20 «πράσινα» σπίτια από όλο τον κόσμο, όμως οι οργανωτές της επιμένουν ότι δεν είναι απαραίτητο να φτιάξεις ένα ολόκληρο «πράσινο» σπίτι για να κάνεις κάτι καλό για το περιβάλλον. «Μπορείς να ξεκινήσεις σιγά σιγά, προσθέτοντας στο ήδη υπάρχον σπίτι σου κάποια πράσινα χαρακτηριστικά. Μπορείς να το κάνεις σταδιακά και με πολύ στυλ», λέει ο υπεύθυνος Ντόναλντ Αλμπρεχτ.

Φιλικά στο περιβάλλον

Από πού να ξεκινήσεις, όμως; Εδώ μπαίνει το Κέντρο Πηγών της έκθεσης... Σε αυτό, ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει 60 διαφορετικά υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, να τα αγγίξει και να μάθει γι’ αυτά. Εκεί επίσης θα του δοθούν συμβουλές, μοντέλα και διαγράμματα για το πώς να τα υιοθετήσει στο δικό του σπίτι. Μιλάμε για πατώματα από φελλό, πλακάκια από ανακυκλωμένο αλουμίνιο και γυαλί, ακόμη και για τουαλέτες με διπλή επιλογή στο καζανάκι (μικρό–μεγάλο).

Αυτό που ουσιαστικά θέλουν να επιτύχουν οι διοργανωτές είναι να πείσουν τους επισκέπτες της έκθεσης για τα πλεονεκτήματα αλλά και την ευκολία του να φτιάξεις ένα –φιλικό προς το περιβάλλον αλλά και την υγεία σου– σπίτι. Και περισσότερο από όλα, όπως λέει ο Αλμπρεχτ, να τους πείσουν πως «το να γίνεις “πράσινος”, δεν σημαίνει να γίνεις αλλόκοτος ή γραφικός»...



Της Μανινας Ντανου

Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, όμως, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς των υπερμάχων της εκτροπής του Αχελώου, δεν υποστηρίζει ολόκληρη η Λάρισα και ο θεσσαλικός κάμπος το φαραωνικό σχέδιο που πρωτοδιατυπώθηκε τη δεκαετία του ’70. Δεν είναι μόνο η δημοσκόπηση της Ελληνικής Εταιρίας για το Περιβάλλον και την Πολιτιστική Κληρονομιά που πριν από μερικά χρόνια αποδείκνυε πως οι γνώμες στη Θεσσαλία είναι πλέον μοιρασμένες (με ποσοστό 39% υπέρ και 39% κατά), η οποία «θάφτηκε» από τους αρμόδιους.

Μια νέα νομαρχιακή κίνηση Θεσσαλών πολιτών, η «Αφύλακτη Διάβαση», με επικεφαλής τον Λαρισαίο Δημήτρη Κουρέτα, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και μέλη πολλούς ακόμα αξιόλογους επιστήμονες, κάνει τη διαφορά, εκπροσωπώντας μια όχι και τόσο μικρή –όπως αποδεικνύεται– μερίδα Θεσσαλών πολιτών που δίνουν προτεραιότητα στο περιβάλλον, απορρίπτουν το εγχείρημα της εκτροπής και καταθέτουν μια εναλλακτική πρόταση για την επίλυση του προβλήματος των υδατικών πόρων του κάμπου – πιο βιώσιμη, πιο οικονομική, αλλά και πιο αποτελεσματική, όπως υποστηρίζουν....